Chocolade
Chocolade:
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker of suikervervanger.
Rauwe cacao heeft een hoog gehalte aan flavanolen (antioxidanten), die een positief effect op de bloedvaten hebben.
De stoffen theobromine en cafeïne in chocolade hebben een opwekkend effect, maar dat is zwakker dan het effect van koffie.
Chocolade wordt gemaakt door cacaopoeder te mengen met cacaoboter.
Aan dit mengsel kunnen nog andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals melkpoeder, noten, vruchten.
Bean to bar chocolade:
Een bean to bar chocolademaker ook wel craft chocolademaker is iemand die zelf verantwoordelijk is
voor de inkoop van de cacaobonen, roostert ze zelf, vermaalt de nibs,
voegt suiker of een suikervervanger toe en giet de chocolade in een mal.
De chocolade wordt helemaal zelf gemaakt. Voor bean to bar makers is de kwaliteit van de cacao,
hoe de cacao groeit en hoe deze wordt gefermenteerd en gedroogd enorm belangrijk.
De chocolademakers willen direct bij de boer of boerencoöperatie hun cacao halen.
Het gaat om directe handel, met zo min mogelijk tussenstappen. Zodat er meer geld bij de boer komt.