Chocolade

Chocolade:

Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker of suikervervanger.
Rauwe cacao heeft een hoog gehalte aan flavanolen (antioxidanten), die een positief effect op de bloedvaten hebben.
De stoffen theobromine en cafeïne in chocolade hebben een opwekkend effect, maar dat is zwakker dan het effect van koffie.
Chocolade wordt gemaakt door cacaopoeder te mengen met cacaoboter.
Aan dit mengsel kunnen nog andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals melkpoeder, noten, vruchten.

Bean to bar chocolade:

Een bean to bar chocolademaker ook wel craft chocolademaker is iemand die zelf verantwoordelijk is
voor de inkoop van de cacaobonen, roostert ze zelf, vermaalt de nibs,
voegt suiker of een suikervervanger toe en giet de chocolade in een mal.
De chocolade wordt helemaal zelf gemaakt. Voor bean to bar makers is de kwaliteit van de cacao,
hoe de cacao groeit en hoe deze wordt gefermenteerd en gedroogd enorm belangrijk.
De chocolademakers willen direct bij de boer of boerencoöperatie hun cacao halen.
Het gaat om directe handel, met zo min mogelijk tussenstappen. Zodat er meer geld bij de boer komt.

De soorten chocolade; puur, melk, wit, ruby en mirakul.

Wat is pure chocolade?

Pure chocolade wordt zo genoemd omdat het de meest pure bereiding van cacao is, zonder extra toevoegingen.
Het wordt gemaakt van cacaomassa en cacaoboter, met enkel wat suiker of suikervervanger.
Natuurlijk kan een reep verrijkt worden met extra ingrediënten, maar de basis blijft toch de chocolade.

De chocolade moet minimaal een cacaogehalte van 54% hebben, om puur te mogen heten.

Wat is melkchocolade?

Melkchocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker of suikervervanger,
waaraan melk in de vorm van melkpoeder of gecondenseerde melk wordt toegevoegd.
Het product moet minimaal een cacaogehalte van 32% hebben, om melkchocolade te mogen heten.

Wat is witte chocolade?

In tegenstelling tot gewone chocolade wordt de witte gemaakt zonder cacaomassa, enkel van de cacaoboter.
Zonder cacaomassa heeft het product ook geen typische bruine kleur maar is ivoorkleurig, de kleur van de cacaoboter.
Er moet minimaal 20% cacaoboter in zitten.

Wat is ruby chocolade?

Ruby is een roze chocolade met een frisse smaak. Ontwikkeld door Barry Callebaut.
Deze kleur en smaak zijn niet afkomstig van kleur- en smaakstoffen, maar komen echt uit de cacaoboon zelf.
Hoe de chocolade wordt gemaakt is niet helemaal duidelijk.
Het wordt gemaakt van cacaobonen,
maar deze krijgen een andere bewerking en fermentatieproces dan voor de bekende chocoladesoorten.
Daardoor komen de frisse smaken en de verleidelijke kleur naar boven in de chocolade,
die van nature al in cacaobonen aanwezig is. Het cacaogehalte in ruby chocolade is 47,3 %.
Dit zit tussen het gehalte van pure- en melkchocolade in.
Verder zit er suiker in en is er melkpoeder aan de ruby chocolade toegevoegd.

Wat is mirakul chocolade?

Mirakul-chocolade wordt bereid volgens een speciaal proces.
Een vakkundig bereide chocolade met heerlijke geselecteerde ingrediënten,
zoals gekarameliseerde suiker en gekarameliseerde melk.
Mirakul chocolade heeft de verfijnde maar uitgebalanceerde smaak van chocolade met een rijke hint van karamel,
boter en een opwindend vleugje zout. Mirakul gouden chocolade onderscheidt zich door zijn amberkleur, met goudtinten.
Mirakul-chocolade als geen ander.


 
 
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN