Suikervervangers
Kokosbloesemsuiker:
Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van het sap van de bloesem van de kokospalm.
Het wordt bijvoorbeeld in veel Aziatische landen traditioneel als zoetmiddel gebruikt.
Kokossuiker heeft een aangename smaak die goed samengaat met de meeste andere ingrediënten.
Het is wateroplosbaar en kan min of meer op dezelfde manier gebruikt worden als suiker.
Het bevat iets minder koolhydraten dan andere suikers.
Kokossuiker kan sommige voedingsstoffen uit de oorspronkelijke vrucht bevatten, waaronder ijzer, zink, calcium en kalium.
In tegenstelling tot andere suikers heeft kokosnotensuiker dankzij het vezelgehalte een lagere glycemische.
Dat betekent dat kokosnotensuiker minder snel dan gewone suiker wordt opgenomen.
Suikeralcoholen:
Xylitol en erythritol zijn suikeralcoholen. Het zijn geen koolhydraten of suikers.
Ze zijn chemisch gezien gerelateerd aan alcohol.
Sommige suikeralcoholen kunnen van nature in fruit en groenten worden gevonden.
De verwerking van suikeralcoholen in je lichaam verloopt anders dan die van gewone suikers.
Dat komt omdat de bacteriën in je mond geen suikeralcoholen kunnen verteren, waardoor er ook geen risico op gaatjes is.
Dat verklaart waarom je ze vaak in suikervrije kauwgom of harde snoepjes terugvindt.
Erythritol is een veilig en zeer caloriearm alternatief voor suiker.